Rajoitetun ajo-oikeuden käyttöönotto lisäisi harrastusten saavutettavuutta

Eilen julkaistiin työryhmän raportti siitä, miten taataan jokaiselle lapselle  vähintään yksi mieluisa harrastus. Opetus ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on oikeassa siinä, että on asia tärkeä. Myös oman kuntamme hyvinvointityön tavoitteeksi on asetettu, että jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla vähintään yksi harrastus ja yksi ystävä. Harrastusten kautta saa ystäviä ja molemmat ehkäisevät syrjäytymistä.  Lisäksi olemme halunneet saada perheet harrastamaan yhdessä.

Rapotin mukaan harrastamisella voi olla monia esteitä, kuten kallistunut hinta, lapsen tai nuoren yksinäisyys, ulkopuolisuus tai kannustuksen puute. Raportti nostaa koulut entistä merkittävämmäksi paikaksi harrastaa monipuolisesti.

On helppo yhtyä raportin johtopäätöksiin ja suosituksiin. Ilahduttavaa on huomata miten meillä Vaalassa ja monissa pienissä kunnissa ollaan asioissa oltu jo pitkään edistyksellisiä. Esimerkiksi Vaalassa liikuntatilat ovat ilmaisia alle 18-vuotiaiden ohjatuille ryhmille. Koulujen tiloja ja välineitä käytetään iltapäivisin sekä ohjattuun harrastustoimintaan että oppilaiden omatoimiseen harrastamiseen.  Kerhot toimivat niin, että koulukyytiinkin ehtii. Kirjastosta voi lainat myös liikuntavälineitä.

Vapaa sivistystyö ja kansalaisopistot tuottavat valtaosan maaseudun asukkaiden lisäkou­lutuksesta ja harrastusmahdollisuuksista. Lapset ja nuoret saavat kansalais- ja musiikkiopistoissa taiteen perusopetuksen opetusta. Lisäksi liikuntakursseja järjestetään kaikenikäisille. Kansalaisopisto ja kunnan muut koulut tekevät tiivistä yhteistyötä, ja mm. koulutilat ja liikuntasalit ovat iltai­sin kansalaisopiston käytössä. Kurssimaksut ovat edullisia.

Lisäksi järjestöjen ja kyläyhdistysten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Kylille pyritään turvamaan harrastuspaikka: koulu, kylätalo tai vastaava.  4H:lla on kattavaa lapsi- ja nuorisotoimintaa erityisesti maaseudulla ja yhteistyö kuntien kanssa vahvaa. Harrastuksia voidaan viedä ja tuottaa kotiin myös laajakaistaa pitkin. Digi on tunnetusti liki.

Työryhmä tuo aivan oikein esille  koulukuljetusoppilaiden harrastusmahdollisuuksien parantamisen. Kuntia kannustetaan selvittämään, miten koulukuljetukset ja harrastukset voidaan sovittaa nykyistä paremmin yhteen. Vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien turvaaminen kaipaa työryhmän mielestä erityistä huomiota.

Vaalassa käynnissä olevassa hyvinvointisuunnitelman valmistelussa on tullut selväksi, että sivukylien lasten ja nuorten huoli on sama. Nuorisoneuvostomme pohti, miten päästä harrastuksiin.  Yhtenä ideana nousi esille aktiiviset seniorit, jotka haluaisivat tehdä vapaaehtoistyötä lasten- ja nuorten parissa. Voisiko heistä tulla kulttuuri- tai liikuntaluotseja, jotka kuljettaisivat kylän nuoria harrastuksiin?  Omasta kokemuksesta tiedän, että vanhemmilla ei aina ole mahdollisuutta kuljettaa eikä mopon kyytiin kaukalopallovarusteet mahtuneet. Ainut turva oli mummon sisko tai isovanhemmat, jotka käyttivät harrastuksissa. Vanhemmat kun olivat iltaisin navetassa lypsyllä. Harrastuksia voidaan viedä ja viedäänkin myös kylätaloille, mutta sinnekin matkaa saattaa olla toistakymmentä kilometriä.

Jo silloin ajattelin, että kunpa olisi ajokortti. Tässä yhteydessä olisi jälleen kerran ja perustellusta syystä hyvä selvittää mahdollisuus itsenäiseen rajoitettuun autoiluun, kun nuori on täyttänyt 16-vuotta. Asiaa on esitetty ennenkin ja viimeksi vuosi sitten asiaa on pohdittu aktiivisemminkin oheisen Helsingin Sanomien jutun perustella.  Perusteena ehdotukselle on käytetty mopoautojen turvattomuutta. Mopoauto on lisäksi kallis. Auto tai kaksi autoa harvaan asutun maaseudun perheessä on yleensä pääsääntö, joten rajoitettu ajo-oikeus lisäisi myös vähävaraisten perheiden nuorten mahdollisuutta kulkea harrastuksiin, kun sen voisi tehdä jo olemassa olevalla autolla.

Rajoitetun ajo-oikeuden käyttöönotto ei poista todellakaan kaikkia ongelmia, mutta lisäisi monen nuoren harrastusmahdollisuuksia erityisesti alueilla, joissa julkista liikennettä ei ole kuin koulukyytien verran.

TyttiMtt
Kuhmo

Olen kaupunginjohtaja, kahden lapsen vanhempi ja aktiivinen keskustelija. Vapaa-ajalla viihdyn metsässä ja harrastan liikuntaa. Työni ohella toimin myös Harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston ja Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Tätä blogia kirjoitan yksityishenkilönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu