Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Kokonaisvaltainen suunnittelu toisi järkeä valtion työpaikkojen sijoittamiseen

  • Kokonaisvaltainen suunnittelu toisi järkeä valtion työpaikkojen sijoittamiseen

Kirjoitin alueellistamisesta ja etätyöstä ennen lomia pari blogia. Nyt kun Timo Aro julkaisi 13.8.2017 oheisen kuvan Twitterissä, on aika palata aiheeseen uudelleen. Ei ole ihme, että pienemmät seutukaupungit ja kunnat menettävät valtion työpaikkoja jatkuvasti, kun kokonaiskuva ei hahmotu sektoreiden sisällä suhaillessa.

Omassa kotikunnassani Vaalassa on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut seuraavaa:

  • Poliisi lopetti toimipaikkansa Vaalasta, jonka myötä kaksi poliisin virkaa siirtyi muualle. Vaalassa ollut poliisin lupapiste on vielä onneksi auki ajanvarauksella kerran kahdessa viikossa. Toimistohenkilön tehtävät siirtyivät toiselle paikkakunnalle. Kunta kustantaa Poliisin lupapisteen tilat.
  • TE-toimiston toimipaikka lakkautettiin. Työntekijät voivat kuitenkin tehdä töitä kunnantalolta etänä. Valtio ei maksa etätyöpisteistä vuokraa. Solmimme yhteispalvelusopimuksen jo aiemmin, jonka perusteella saamme kustannuksiin 200e/kk. Tuo summa on jyvitetty suoraan palvelupisteen henkilökunnan palkkoihin.
  • Syksyllä 2016 annettiin oikeusministeriön asetus 608/2016 oikeusapu- ja edunvalvontapiireistä, oikeusaputoimistojen ja edunvalvontatoimistojen toimipaikoista sekä kunnista, joiden edunvalvontapalveluista oikeusapu- ja edunvalvontapiiri vastaa eli ns. toimipaikka-asetus. Edunvalvontatoimiston nimi on 1.10.2016 lukien Oulun edunvalvontatoimisto. Toimipaikka-asetukseen ei otettu Vaalan toimipaikkaa. Oikeusaputoimiston henkilökunta siirtyy Ouluun syyskuun alusta. Toimitila-asiat toteutetaan oikeusministeriön hallinnonalalla vahvistetun toimitilastrategian mukaisesti. Siinä lähtökohta on, että eri toimijat keskitetään Senaatti-kiinteistöjen tiloihin. Olemme kuntana tarjonneet valtiolle vuokran alentamista ja etätyön mahdollistamista samalla sopimuksella kuin Kainuun TE-toimistolle: maksutta.

Vaala sijaitsee Kajaanin ja Oulun välissä. Sijainnin puolesta se pystyy toimipaikkana palvelemaan hyvin naapurikuntienkin asukkaita, kuten palvelupisteet ovat palvelleet tähänkin asti. Pääosa työstä tehdään verkossa ja puhelimessa. Valtaosalla työntekijöistä on Vaalaan lyhyempi matka töihin kuin Ouluun tai Kajaaniin. Osalla työmatka on kävelymatka.

Palvelujen järkevää suunnittelua näyttää haittaavan maakuntaraja, sektoreiden välisen yhteistyön puute ja Senaattikiinteistöjen toiminta. Mikäli toiminta suunnitellaan tilojen ehdoilla, on väistämättä seurauksena palvelujen keskittyminen. Maalaisjärjellä tällaista toimintaa ei mitenkään voi perustella. On ymmärrettävää, että kunnat ja valtio tehostavat toimintaansa ja henkilökunnan määrä vähenee. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi olemassa oleva henkilökunta tulee keskittää maakuntakeskukseen tai pääkaupunkiseudulle. Valtion virasta haaveileva nuori voi ottaa lähtökohdaksi, että kotoseuduilta työtä ei tule löytymään.

Kelan toimipaikka Vaalassa on ollut koko ajan. Sen aukioloaikoja on supistettu, mutta henkilökunta tekee päätöksiä Vaalasta ympäri Suomea. Kelan toiminnalle pitää antaa kiitosta.

Olen kahdeksan vuoden aikana ollut tekemissä Pelson vankilaa koskevissa asioissa eri viranomaisten kanssa. Pelso on suljettu vankila, jossa osallistutaan työtoimintaan vankilan aitojen ulkopuolella ja luontoa käytetään tavoitteellisesti ihmisten kuntouttamiseksi, hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Vankilan työpaikat ovat noin 9 prosenttia kaikista Vaalan työpaikoista ja noin 6-7 prosenttia vaalalaisista saa elantonsa vankilan kautta. Vankilalla on alueella pitkät perinteet. Paikalliset asukkaat hyväksyvät vankilan ja näkevät sen tärkeänä osana paikallista elämää.  

Oikeusministeriö on antanut 16.5.2017 toimeksiannon (8/632/2017) Pohjois-Suomen suljettujen vankipaikkojen pysyvän ratkaisun toteuttamisseksi.  Selvitettävät vaihtoehdot:

  1. Pelson ja Oulun vankiloiden uudisrakentaminen erillisinä laitoksina

  2. Pelson ja Oulun vankiloiden yhdistäminen Pohjois-Suomen vankilaksi

Pelson vankilan toimintojen siirtäminen pois Pelsolta aiheuttaisi merkittävät paikalliset talousvaikutukset ja kerrannaisvaikutukset.

 

Etätyön avulla voidaan tehdä inhimillistä alueellistamispolitiikkaa. Vähintään yhtä tärkeää on pitää maaseudulla sellaisia valtion toimipaikkoja, joiden keskittämisellä ei käytännössä saavuteta kokonaisvaikutusten arvioinnin perusteella hyötyjä tai niiden sijoittautumisesta maaseudulle on selkeitä etuja.  Tällaista toimintaa on mm. Pelson vankilan toiminta.

 

 

Aikaisemmat blogini aiheesta:

http://tyttimtt.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237919-pitkajanteinen-ja-johdonmukainen-alueellistaminen-vaatii-paatoksia-hallitukselta

http://tyttimtt.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237457-uusi-aluekehittaminen-et...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset