Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Johtajuudesta ja tytöistä

  • Johtajuudesta ja tytöistä

 

"Onko sinua koskaan tytötelty tai ammattitaitoasi kyseenalaistettu työssäsi?"

Tämä kysymys esitetään minulle jatkuvasti. Edelleenkin, vaikka olen 37-vuotias, kahden lapsen vanhempi ja toiminut johtajan tehtävässä kahdeksan vuotta.  Edelleenkin uudet tuttavuudet ihmettelevät, miten olen voinut toimia kunnanjohtajan tehtävässä jo niin pitkään. ”Sinunhan on pitänyt olla lapsi, kun aloitit virassa”, voidaan tokaista.

Nuorena naisena minulle kerrottiin usein seuraava asia: ”Kun astuit puhujapönttöön, ajattelin, että mikähän nuori blodi sieltä nyt tulee. Kun ryhdyit puhumaan, muutin mieleni. Kiitos kovasti ajatuksistasi.” Näitä kommentteja olen saanut sekä miehiltä että naisilta. On selvää, että pieni kokokoni, sukupuoleni ja ikäni on luonut ennakkokäsityksen ihmisille. En ole koskaan antanut sen vaikuttaa omaan elämääni.

Oman perheen merkitys ihmisen itsetunnon rakentajana tai nujertajana on merkityksellinen. Maatilaympäristössä osallistuin kaikkiin tilan töihin. Elinpiirissämme eli eri ikäisiä ja erilaisia ihmisiä. Opin, mitä on tasavertaisuus. Saman opin haluan välittää omille lapsilleni, tytöilleni. Jokainen meistä on jossain asiassa hyvä. Sitä hyvyyttä ja osaamista pitää ruokkia.

Koulussa ja lukiossa sekä yliopistossa hakeuduin oppilaskunnan toimintaan. Politiikassa toimin erilaisten ihmisten kanssa taustoihin katsomatta. Työelämässä hakeuduin alalle, jossa 15 vuoden jälkeenkin olen edelleen ”nuorimmasta päästä” ja vähemmistössä kaikilla mittareilla. Viidennes kuntajohtajista on naisia.

Toki olen siis kohdannut ennakkoluuloja.  Tärkein havainto kuitenkin on, että valtaosa ihmisistä pääsee  niistä yli nopeasti, jolloin on mahdollista saada aikaan tasavertainen kumppanuus ja keskusteluyhteys.

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Tyttöjen päivänä 2017 halutaan muistuttaa siitä, että tytöillä ja nuorilla naisilla on oikeus päättää omasta elämästään ja osallistua yhteiseen päätöksentekoon. 

Haluan omalla esimerkilläni kannustaa tyttöjä ottamaan vastaan elämässään haasteita ja tuomaan esille oman osaamisensa. Jokainen meistä on persoona, joka rakentaa omaa vaikuttamispolkuaan ja uraansa esihenkilönä tai johtajana itselleen tyypillisellä tavalla. Johtajuuteen liittyy paljon myyttejä, joita niin miehet ja naiset kuin tytöt ja pojat voivat murtaa ja muuttaa.

Onko minua koskaan tytötelty. Kyllä, kerran. Eräässä työpaikassa vanhempi kollega totesi, kun pyysin päästä työyhteisön yhteiseen juhlahetkeen mukaan, että ”istu tyttö syliin”. En istunut. Otin kuohuviinilasin käteen ja seisoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Hyvä kirjoitus alentavasta tytöttelystä jostain kumman syystä ei minua ole kyllä tytötelty liekkö syynä että olen hemmetin ruma mies puolinen ihminen kuitenkin ja ei ole sakotettu rumuudestani .
Vaimoni piti siitä kun tulin kotiin ja tokaisin mitäs isin kultatyttö on tänään tehnyt .
Mutta kuten alussa sanoin halventavaan sävyyn tytöttely on alaarvoista mölinää . terv tepivaari

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"Onko sinua koskaan tytötelty tai ammattitaitoasi kyseenalaistettu työssäsi?

Ei.Ammattitaitoni kertoi sen selvästi. Palaute alaa tuntevilta työstäni esti "tytöttelyt" . Samoin itseni oman työni arvostus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näin vanhemman setämiehen näkövinkkelistä on kiusallista, että meille tyttö on äärimmäisen positiivinen termi, mutta heikolla itsetunnolla varustetulle naiselle taas hyvin negatiivinen. Yritä siinä sitten löytää yhteistä kieltä. Tytöt on kivoja ja viisikymppiset tytöt ihan parhaita.

Käyttäjän TyttiMtt kuva
Tytti Määttä

Tämä on mielenkiintoinen asia. Sinällää sanassa tyttö ei ole mitään pahaa. Mutta esim. "Kyllähän sinä aikuisena ihmisenä osaat tämän ymmärtää", kommentti tuntuu joskus kahden lapsen vanhemmasta hieman huvittavalta ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Sinällään sanassa tyttö ei ole mitään pahaa.

Naiset puhuvat tyttö-kieltä, mutta jos miehet, niin se tuottaa pahaa mieltä.

Lopetin tytöistä puhumisen, kun se loukkaa naisia. Aiemmin kun luulin että oli kohteliasta. Eli komppaan Börjen kommenttia.

Nytkin juhlitaan "tyttöjen" päivää, mutta tytöistä ei saa tehdä pilkkaa. Sehän on aivan selvä asia. Tyttö sanasta on tullut neekeri, eli sitä sanaa ei saa enää käyttää.

Eo neekerissäkään ole mitään, muuta pakaa, kuin se että se pahoittaa kuulijan mielen.

Miehillä jätkä sanasta on myös yritetty tehdä pilkkanimeä, mutta siinä ei ole vielä onnistuttu. No polvihousupoika on kai miehinen vastinen tytöttelylle.

Itse katson, että jos minua kutsutaan pojaksi, on se vaan nuorekuuteni korostamista, eli varsin positiivinen asia. Tuntevatko naiset alemmuutta syyttä tyttö sanan käytöstä?

Käyttäjän TyttiMtt kuva
Tytti Määttä Vastaus kommenttiin #8

Tyttöjen päivä viittaa siihen, että kyse on lapsista ja nuorista. Ei siis naisten päivä :)

Minä kerron tässä jutussa omista kokemuksistani tyttönä ja naisena, jutun pointti, ei ole tyttö-sanan käyttö vaan yleinen suhtautuminen, ja miten sen itse olen työssäni kokenut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Ymmärsin! Silti en malttanut olla kertomatta omaa kantaani. Olet ihana nainen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuule poika, tuosta voi tulla palautetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Keskustelussa vastavuoroisuus on vain hyväksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuli mieleen kun Sanni Grahn-Laasonen oli tuore uusi ministeri joitakin vuosia sitten eräs lehtitoimittaja otsikoi ministerivalinnasta mukaellen erään kotimaisen elokuvan nimeä: "Tyttö - sä oot ministeri!"

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Onko olemassa myös kansainvälinen poikien päivä? Tämä tuli mieleen kun facebook nyt aamulla kertoi, että "Naiset ovat huomisen johtajia" ja kehotti koristelemaan profiilikuvan jollain sälällä.

Kuinkahan tilanne on joskus "huomenna", kun naisilla on valtaosa koulutuspaikoista ja sen takia valtaosa myös johtajapaikoista? Tuppaako facebook silloin viestiä "Naiset ovat nykypäivän johtajia. Juhlista sitä koristamalla profiilisi aiheella"? Samalla miehet johtavat tulevaisuudessa vain itsemurhatilastoja.

Käyttäjän TyttiMtt kuva
Tytti Määttä

Kyllä poikia tulee kannustaa samoin kuin tyttöjä. Tyttöjen oikeudet ovat maailmalla vielä kovin kehnossa jamassa. Suomessa jo paremmin, mutta silti vielä kovasti tehtävää. Myös pojittelu ja nuorten miesten aliarvioiminen yleistyy. Se on harmi. Itse pyrin esihenkilönä huomioimaan myös tämän. Ei ole reilua, jos jokainen käytetty puheenvuoro alkaa "Olet poikani ikäinen".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tytti!
Eihän "isotpojat" kun päätti jne...
poikia ,miehiä yhtään harmita.Päivän vastoin .Tietävät olevansa johtopaikoilla jos mediakin noin puhuu.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tyttöjen oikeudet ovat maailmalla vielä kovin kehnossa jamassa."

Poikien asiat siis maailmalla ovat ihan ok?

"Myös pojittelu ja nuorten miesten aliarvioiminen yleistyy."

Kuka heitä aliarvioi? Naiset?

Miehet tuskin näkevät ongelmana pojittelun. He keskittyvät suuremman mittaluokan ongelmiin. Yksi sellainen on kaksinaismoralistinen puolueellinen asioiden esittäminen: naisten ongelmia korostetaan ja miesten vaijetaan. Saa nähdä kehottaako Facebook muistamaan miehiä 19. marraskuuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset