Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Surkuttelua vai toimintaa – kumman sinä valitset?

Moni kaupunkilainen on huolestuneena keskustellut kanssani kaupungin keskustassa olevista tyhjistä tiloista.  Iäkkäämmät kuhmolaiset muistelevat kaiholla Kostamuksen rakentamisen aikaa, jolloin kaupunki kasvoi ja ostovoimaa riitti. Nyt asukasmäärämme on pienentynyt, koska kuolleisuus on syntyvyyttä suurempaa eikä tulomuutossakaan ole ollut kehumista.

Kuhmon kehitysnäkymät ovat kuitenkin positiivisemmat kuin aikoihin. Kuhmon työttömyysprosentti on laskenut vuoden 2015 18,8 prosentista 11,7 prosenttiin. Kasvunäkymät ovat monilla yrityksillä Kuhmossa hyvät ja uusia investointeja on luvassa. Uusia osaajia tarvitaan erilasiin tehtäviin ja uusia yrittäjiäkin mm. omistajavaihdostilanteissa.

Kaikenikäisten kuhmolaisten ja täällä vierailevien katseet kiinnittyvät kuitenkin katujen varsilla olevien liikekiinteistöjen julkisivuun. Vanhat mainosteippaukset, pahvitetut ikkunat ja rapistuvat maalikerrokset puhuttavat. Mökkiläisten yleiskokous otti asian puheeksi; samoin asia on noussut esille nuorten kommenteissa ja kaupungin omassa kehittäjäkoulutuksessa.

Kaupunki on omalta osaltaan halunnut panostaa kauniiseen kaupunkikuvaan kukkaistutuksin ja hoitamalla ympäristöä. Kaupungin työllistämishankkeen kautta tässä on mielestäni onnistuttu ja kiitostakin on tullut.

Nyt tarvitsemme muitakin toimia. Kaupunki pyytää yksityisiä kiinteistöjen omistajia poistattamaan vanhat mainosteippaukset ikkunoista. Lisäksi toivomme, että julkisivujen osalta meillä löytyisi yhteinen tahtotila pitää ne kunnossa. 

Mitä sitten tyhjiin tiloihin? Yhteisölliset taideteokset ovat yksi vaihtoehto tiloihin, joilla ei ole muuta käyttöä. Ne voidaan helposti siirtää kun uusi vuokralainen löytyy.

Lisäksi haluan valaa uskoa kaikkiin kuhmolaisiin ja tänne muuttoa harkitseviin. Digitalisaatio ja nettikauppa haastaa kaupan alan kaupungeissa. Kivijalkakaupoista ja isoista kauppakeskuksista selviävät vain ne, jotka tarjoavat elämyksiä ja taitavat myös itse nettikaupan salat. Lisäksi paikkojen läpi virtaavat ihmisvirrat, kuten vapaa-ajanasukkaat ja matkailijat, ovat potentiaalisia kuluttajaryhmiä.

On selvää, että Kuhmossa palvelualan yritystilat ovat levinneet laajalle historiasta johtuen. Kompaktimpi keskusta olisi kaiken kaupan etu. Nyt voimme joko surkutella tai nähdä tyhjät tilat mahdollisuuksina. Nettikaupan myötä meillä on kädessämme älykännykän kautta koko maailmanmarkkina. Kuhmossa voisi menestyä mm. kansainvälinen musiikkivälinekauppa, useampi erä- ja kalastustarvikkeita myyvä liike, erilaisia kädentaitotuotteita ja puuesineitä myyvä sisustusliike, vanhan tavaran kauppa ja useampi vaateliike. Tarvitaan hyvä liiketoimintasuunnitelma ja hiottu nettikaupan strategia. Oman persoonan likoonlaittoa markkinoinnissa kaivataan myös.

Vapaa-ajan asukkaat toivoivat, että heidät huomioitaisiin palvelujen käyttäjinä. Itse entisenä vapaa-ajanasukkaana voin allekirjoittaa tämän. Halusin ostaa palveluja ja tuotteita juuri Kuhmosta – kuhmolaista ruokaa, käydä vaateostoksilla ja käyttää hyvinvointipalveluja. Ajanvarausjärjestelmät netissä, hyvä markkinointi somessa ja ystävällinen palvelu ovat avainasioita, joita meidän on mahdollista yritysten kanssa kehittää. Omalta osaltani lupaan, että kaupunki selvittää pikaisesti mahdollisuuden sähköiseen palveluoppaaseen, johon kaikki yritykset pääsevät mukaan. Lisäksi pyrimme sysäämään liikkeelle lähiruokarengasta, joka vastaisi lähiruuan kysyntään.

Palveluita tarvitsevat myös täällä matkailevat, tapahtumissa kävijät sekä venäläiset ostosmatkailijat.  Ostovoima onkin aivan muualla kuin meissä kuhmolaisissa, vaikka ei pidä unohtaa sitä, että me olemme se peruskuluttujakunta. Juuri meidän tulee näyttää esimerkkiä ja ostaa Kuhmosta.

Olen valmis sparraamaan yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia kaupan alan kehittämiseksi Kuhmossa yhdessä elinkeinotiimimme kanssa. - Käytetään palveluita ja nyt ja jatkossakin!

Hyvää kamarimusiikkiaikaa!

 

(Kirjoitus on julkaistu 13.7.2018 Kuhmolaisessa)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset