Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Yhteisöllisyys opettaa vastuuta ja vapautta itsenäisessä Suomessa

  • Yhteisöllisyys opettaa vastuuta ja vapautta itsenäisessä Suomessa

4.12. liputettiin merkittävän asian vuoksi. Vuoden 1918 kunnallisvaalit olivat ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuneet kunnallisvaalit Suomessa. Ne järjestettiin sisällissodan jälkeen vuoden 1918 lopulla uuden kunnallisvaalilain tultua voimaan marraskuussa 1917.

Viime kuntavaalien äänestysprosentti oli 58,9. Kuhmossa 56,1. Eri-ikäisten ja eritasoisesti kouluttautuneiden väestöryhmien äänestysaktiivisuuserot olivat huomattavia vuoden 2017 kuntavaaleissa. Äänestämättä jättivät erityisesti 25–34-vuotiaat nuoret, joilla ei ollut perusasteen jälkeistä ammatillista koulutusta. Heistä äänesti vain yksi viidestä. Tämä kehitys on huolestuttava.

Kunnallinen itsemäärämisoikeus perustuu siihen, että kunta toimijana saa oikeutuksen sen jäseniltä. Yhteisöllisyys on kaiken toiminnan perusta. Kunta voi olla osaava ja oivaltava paikallisista lähtökohdista elinvoimaa rakentava kunta. Tällöin uudistuminen ja yhteistyö ovat kaiken toiminnan ydin. Globaaleista haasteista huolimatta kunta kykenee kasvattamaan yritysten, asukkaiden ja yhteisöjen osaamista. Tällaisen kaupungin toivon Kuhmon olevan!

Kansallisen itsemääräämisoikeden puolesta on jouduttu taistelemaan. Niin henkisesti kuin fyysisesti. Ympäri maailmaa edelleen erilaiset ihmisryhmät taistelevat itsenäisyyden, itsehallinnon ja kansallisen itsemääräämisoikeuden puolesta. Itsenäisyyspäivänä päällimmäisenä tunteena minulla on aina ollut kiitollisuus. Kiitollisuus siitä, että saan olla suomalainen ja kokea siitä ylpeyttä. Itsenäisyyspäivänä koen myös kansallista yhteisöllisyyttä.

Tulevana vuonna järjestetään eduskuntavaalit ja Euroopan parlamentin vaalit. Myös vaaleissa äänestäminen on tapa osoittaa omaa yhteisyyttään omaan maahansa. Ihmisillä on kuitenkin oltava myös muita tapoja ja muotoja osoittaa yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Toisille tuo yhteisöllisyys voi olla maanpuolustusjärjestöön kuulumista jollekin toiselle taas vapaaehtoistyötä  paikallisessa kyläyhdistyksessä, 4H:ssa tai urheiluseurassa. Tärkeintä on, että ei koe ulkopuolisuutta vaan olevansa jäsen vastuineen ja vapauksineen.

 

Tehkäämme joka päivä tekoja yhteisöllisyyden puolesta, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta vastaan.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Petri Hämäläinen

Analogia ontuu. 1918 kunnallisvaaleissa äänestysprosentti oli alle 30%.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kunnallisvaalit_1918

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos maakuntauuditus toteutuu nykyhallituksen kaavailemalla tavalla, kunnilta viedään noin 60 % päätösvallasta, eikä se mene edes maakunnille, vaan niille ministeriöiden virkamiespäättäjille, jotka päättävät maakuntien toiminnan rahoituksesta. Että sellaista demokratiaa meille tarjotaan. Johan on kumma, jos ei kelpaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset