Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Naiset - maaseutu kutsuu

  • Naiset -maaseutu kutsuu
    Naiset -maaseutu kutsuu

Me olemme molemmat saaneet kasvaa maatilalla, joka oli automaattisesti sukupuolineutraali ympäristö. Maatilalla oli itsestään selvää, että tyttö osaa yhtä hyvin ajaa traktoria, lypsää lehmän tai leipoa pullataikinan kuin poikakin. Meille keskustelu siitä, kumman sukupuolen edustajat ovat vaikkapa parempia johtajia, vanhempia tai yrittäjiä, tuntuu vieraalta. Kuitenkin näemme omassa työelämässämme, että sukupuoliroolit ovat edelleen vahvasti esillä myös maaseudulla. 

Pääosa työikäisestä maaseutuväestöstä on miehiä. Miesten enemmyys naisiin verrattuna korostuu harvaan asutulla maaseudulla. Erot ovat selvimmät 18–29-vuotiaiden nuorten aikuisten ikäluokassa eli siinä ikävaiheessa, kun opiskellaan eikä omaa perhettä ole vielä perustettu. Olemme huolissamme naisten vähenemisestä maaseudulla. Tämä ei ole vain tasa-arvokysymys vaan elinvoimakysymys. Maaseutu tarvitsee naisia yrittäjiksi, elinkeinoelämän kehittäjiksi, päättäjiksi, yhteisön jäseniksi ja vanhemmiksi.

Haluamme omalla esimerkillämme rohkaista naisia valitsemaan maaseudun asuinpaikaksi ja pyrkimään myös tehtäviin, joita stereotyyppisesti ajatellaan vain miesten tehtäviksi.

Ehdotamme kolmea toimenpidettä, joilla mahdollistamme nykyistä paremmin naisten muuton maaseudulle ja edistämme mahdollisuuksia maaseudulla:

  • ”Alueellistamispolitiikka ja -periaatteet 2020-luvulla” -selvityksen toimenpiteitä on ryhdyttävä soveltamaan välittömästi tulevan hallituskauden alusta lähtien. ”Monipaikkaisen ja paikkariippumattoman työskentelyn edistämiseksi valtion keskushallinnon nyt pääkaupunkiseudulla tehtäviä virka- ja työtehtäviä tulee voida läh­tökohtaisesti tehtävien luonne huomioiden tehdä myös muualla maassa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena tulee olla yhdenvertainen tehtävien hoi­taminen paikasta riippumatta. Tämä mahdollisuus on oltava myös korkeimmissa valtion­hallinnon johto- ja esimiestehtävissä toimivilla.”
  • Yrittäjäksi ryhtymisen riskiä tulee pienentää sujuvoittamalla siirtymää työnhakijasta tai työntekijästä yrittäjäksi sekä sovittamalla yhteen sosiaaliturvaa, palkkatuloja ja yritystuloja osaksi kokonaistoimeentuloa. Osa-aikayrittäjyys on myös huomioitava yritystuissa. Suomessa on yrityksiä noin 283 290. Naisten osuus yrittäjistä on noin 84 000, eli kolmannes kaikista yrittäjistä. Yrittäjistä noin 63 prosenttia toimii yksinyrittäjinä, mutta naisten yrityksistä heitä on lähes kolme neljäsosaa.
  • Julkinen sektori voi omalta osaltaan tukea naisten nousemista vastuullisiin tehtäviin ja lisätä maaseutuasumisen houkuttelevuutta. Tasa-arvolain perusteella kunnallisissa yhtiöissä tulee naisia ja miehiä olla kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Emme ainakaan heti keksi erityisiä syitä, minkä perusteella tätä ei voitaisi noudattaa. Mikään ei edellytä, että kunnallisen yhtiön edustajan on löydyttävä omasta kunnasta. Tällä voidaan houkutella laaja-alaisempaa osaamista kuntaan. Joskus sukupuoli voi antaa myös uudenlaista näkökulmaa, pelkästään ei tarvitse ajatella "sukupuolella ei ole väliä". 

Kannustamme naisia muuttamaan maaseudulle. Täällä arki on helppoa, peruspalvelut toimivat, eläminen on edullista ja turvallinen yhteisö tukee.

Hyvää naistenpäivää toivottaen:

Tytti Määttä, Kuhmon kaupunginjohtaja

Tiina Heikka, Lapinjärven kunnanjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Maaseutu ja maaseutupaikkakunnat kutsuvat niin naisia kuin miehiä juuri nyt ihan perustellusti: paljon työpaikkoja ja edullisia asuntoja tarjolla.

"Fiksu vaihtoehto: muuta pois pääkaupunkiseudulta":
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268176-fiks...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset