Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Rajaseutujen turvallisuus vaatii niin yhteistyötä kuin käsipareja

  • Rajaseutujen turvallisuus vaatii niin yhteistyötä kuin käsipareja

Turvallisuustyhjiön muodostuminen on  itsestäänselvyys laajoilla harvaan asutuilla alueilla, mikäli turvallisuusviranomaisten resursseista ei huolehdita. Turvallisuus on maaseudun elinvoimaisuuden keskeinen tekijä ja on ollut maaseudun voimavara aina. Nyt se voi olla murenemassa, ellei seuraava hallitus osoita turvallisuusviranomaisille sen tarvitsemia resursseja ja kohdenna niitä harvaan asutuille alueille.  Vaikka vakituinen väestö alueella onkin vähentynyt, monipaikkaisuus ja matkailu tuovat alueelle ihmisvirtaa.

Eilen juhlimme täällä Kainuussa Suomen Rajavartiolaitoksen 100 vuotista taivalta. Kainuun rajavartiosto vastaa 406 kilometrin rajaosuudesta. Henkilöstöä sillä on noin 200. Rajavartioston toiminnan päämäärä on taata rauhalliset olot raja-alueella sekä suojata yhteiskuntaa ja sen kansalaisia. Kainuun rajavartiosto on Kuhmolle, Suomussalmelle ja Kuusamolle tärkeä yhteistyökumppani ja asukkaidemme turva rajaseudun kylissä.  Sen panos turvallisuuteen maakunnassamme ja Koillismaalla on korvaamaton. Lisäksi rajavartijat osallistuvat aktiivisesti asuinkuntiensa vapaaehtoistoimintaan.

"Kainuun rajavartiosto, joka vastaa rajaturvallisuudesta Kainuussa ja Koillismaalla, osallistuu välttämättömien turvallisuuspalvelujen tuottamiseen erityisesti syrjäseuduilla. Esimerkiksi vuodesta 2013 alkaen sen ensivastepartio on auttanut Kainuun itäosien harvaan asuttujen alueiden asukkaita.", kirjoittaa Kainuun Sanomat.

Eri turvallisuusviranomaiset (poliisi, raja, palo- ja pelastus sekä tulli) ja muut viranomaiset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tiivistäneetkin yhteistyöstään merkittävästi. "On huomattava, että yhteistyö ei tuo lisää käsipareja kentälle, eikä ratkaise viranomaisten resurssipulaa.", toteaa Kainuun rajavartioston komentaja Mika Rytkönen. Lisäksi yhteistyötä on tiivistetty kylätoimijoiden ja järjestöjen kanssa. Mikään vapaaehtoistyö ei kuitenkaan voi korvata viranomaisen ja valtion vastuuta.

Rytkönen kuvaa kirjoituksessaan täysin oikein sitä tilannetta, joka Rajavartiolaitoksella on syntymässä. Suurimmiksi ongelmiksi rahoituksen riittävyyden osalta muodostuvat toimitila-, ICT- ja kuljetusvälinekustannusten nousu, joka uhkaa syödä hallituksen osoittaman lisärahan niin, että tavoiteltua lisäystä 200 rajavartijan palkkaamiseksi itärajan valvontaan ei voida tehdä.

Harvaan asutun maaseudun parlamentaarinen ryhmä kuuli myös Rajavartiolaitosta työryhmän työssä osana harvaan asuttujen alueiden turvallisuutta. Parlamentaarinen ryhmä linjasi, että poliisipalvelujen saatavuus turvataan hälytystehtävissä kohtuullisessa ajassa koko Suomessa.  Mielestäni yhtä tärkeää on turvata poliisin tärkeimmän yhteistyökumppanin eri Rajavartiolaitoksen mahdollisuus tehdä jatkossakin yhteistyötä rajaseuduilla. Yhteistyötä ei ole, jos ei ole yhteistyön tekijöitä. Siihen tarvitaan Rytkösen peräänkuuluttamia käsipareja niin poliisille kuin Rajavartiolaitokselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset