Haastan kaikki kunnat kartoittamaan virtavesien tilan

Sähkökoekalastusta Pajakkakakoskella.

Viikko sitten kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni perhokalastusta. Laji tuntui itselle heti sopivalta ja kiinnostus Kuhmon koskia kohtaan nousi entisestään vaikka ennenkin näiden koskien katseleminen ja varsilla kulkeminen on tuottanut minulle iloa. Tänään sidoin ensimmäisen perhoni.

Virtavedet ja lähteiköt arvioitiin Suomen sisävesien ja rantojen luontotyypeistä uhanalaisimmiksi vuonna 2018 valmistuneessa Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa. Etelä-Suomen kaikki purotyypit arvioitiin joko uhanalaisiksi tai puutteellisesti tunnetuiksi. Luonnontilaisia puroja on jäljellä enää hyvin vähän. Virtavesikunnostusten päätavoitteena on hyvän ekologisen tilan saavuttaminen ja turvaaminen sekä vaelluskalojen luontaisen lisääntymisen edistäminen.

Hallitusohjelmassa linjataan, että kestävä vapaa-ajankalastus, metsästys sekä luonnontuotteiden keräily ja jokamiehenoikeudet turvataan.

Lisäksi linjataan, että vesilaki päivitetään ulottamaan kalatalousvelvoitteet niin sanoittuihin nollavelvoite-laitoksiin. Käynnistetään kansallinen ohjelma vaelluskalakantojen elvyttämiseksi:

• Jatketaan luontaisen kierron palauttamista rakennettuihin vesistöihin kansallisen kala­tiestrategian pohjalta.

• Puretaan vaellusesteitä ja kunnostetaan kalojen lisääntymisalueita. Toteutetaan ohitus­ratkaisuja.

• Toteutetaan vaelluskalahankkeita

Kuhmon koskien kartoitus- ja kunnostushankkeen toimenpiteiden kautta parannetaan koskien kalastoa, edistetään kalojen lisääntymistä sekä kunnostetaan koskia ja ympäröivää luontoa tavoitteena luonnon yleisen hyvinvoinnin parantaminen ja kalastus- ja luontomatkailukohteiden tekeminen entistä houkuttelevimmiksi. Kalaston elinvoiman parantuessa Kuhmon koskia voidaan markkinoida enemmän kalastusmatkailukohteina.

Hallitusohjelmassa luvataan edistää kalastusmatkailun kehittymistä erityisesti valtion vesialueilla sekä sen aluetalo­udellisten vaikutusten kasvua. Uudistetaan kalastusmatkailun toimenpideohjelma. Kuhmon tavoitteena on olla tässä omalla panoksellaan mukana ja tulemme laatimaan osaksi matkailustrategiaa myös toimenpideohjelman kalastusmatkailun kehittämiseksi.

Kuhmossa on koskia noin 200, joista isossa osassa vaelluskalasto on joko hävinnyt tai kalaston elinolosuhteet ovat vaarantuneet koskien perkausten ja muiden ihmisten toimien myötä. Tässä kehittämishankkeessa koskien kartoituksen myötä saadaan selville potentiaalisimmat kunnostuskohteet, kohteet, joissa mahdolliset luonnonvaraiset ja luontaisesti lisääntyvät vaelluskalat esiintyvät. Lisäksi kartoitus tuottaa tietoa kalastusmatkailijoille heitä kiinnostavista kohteista.

Monissa kunnissa tehdään hyvää työtä virtavesien kunnostamiseksi. Kannustan kaikkia kuntia ja kuntapäättäjiä Suomessa tarttumaan tähän haasteeseen. Yksittäinen kuntalainen tai kuntapäättäjä voi tehdä aloitteen oman alueensa virtavesien kartoittamiseksi ja kunnostamiseksi. Haastankin kaikki kunnat kartoittamaan virtavesien tilan ja laatimaan kunnostussuunnitelman.

Myös talkoot ovat olennainen osa toimintaa. Ihmiset haluavat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön kunnostamiseksi. Talkoot ovat olennainen osa myös Kuhmon koskien kunnostushanketta. Haluankin tässä yhteydessä kiittää kaikkia teitä, jotka vuosien varrella olette talkoissa olleet mukana Kuhmossa ja olette huomennakin.

………………………………………

5.-6.7.2019 Kuhmossa vietetään kalahässäkkää.

https://yle.fi/uutiset/3-10863192

Kuvat: Katri Konttinen

TyttiMtt
Kuhmo

Olen kaupunginjohtaja, kahden lapsen vanhempi ja aktiivinen keskustelija. Vapaa-ajalla viihdyn metsässä ja harrastan liikuntaa. Työni ohella toimin myös Harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston ja Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Tätä blogia kirjoitan yksityishenkilönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu