Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Alueellistaminen

Aluepolitiikasta alueellisen tasapainon politiikkaan

Aluepolitiikalla tarkoitetaan yleensä talouspoliittista toimintaa, jonka tarkoitus on vaikuttaa eri tasoisten alueiden kehitykseen. Suomalaisella aluepolitiikalla on pitkä historia. Tämän poliitikanlajin pioneerina voidaan pitää Urho Kekkosta, jonka hahmottelemalla Pohjois-Suomen teollistamisohjelmalla luotiin työtä ja hyvinvointia koko Suomeen. Monet haikailevat edelleen tällaisen aluepoliitikan perään.

Kokonaisvaltainen suunnittelu toisi järkeä valtion työpaikkojen sijoittamiseen

Kirjoitin alueellistamisesta ja etätyöstä ennen lomia pari blogia. Nyt kun Timo Aro julkaisi 13.8.2017 oheisen kuvan Twitterissä, on aika palata aiheeseen uudelleen. Ei ole ihme, että pienemmät seutukaupungit ja kunnat menettävät valtion työpaikkoja jatkuvasti, kun kokonaiskuva ei hahmotu sektoreiden sisällä suhaillessa.

Omassa kotikunnassani Vaalassa on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut seuraavaa:

Pitkäjänteinen ja johdonmukainen alueellistaminen vaatii päätöksiä hallitukselta

Kirjoitin viime viikolla siitä, miten etätyön avulla voidaan tehdä inhimillistä alueellistamispolitiikkaa. Vähintään yhtä tärkeää on pitää maaseudulla sellaisia valtion toimipaikkoja, joiden keskittämisellä ei käytännössä saavuteta kokonaisvaikutusten arvioinnin perusteella hyötyjä tai niiden sijoittautumisesta maaseudulle on selkeitä etuja.

Sipilällä ei ole puhtaat jauhot pussissa hajauttamisessa

Aina välillä poliitikkojen puheita kuunnellessa herää kysymys, että onko puhuja tyhmä, vai valehteleeko hän. Päivän Hesaria lukiessa näin taas kävi: Sipilä palautti uskoa koko maan pitämiseksi asuttuna: ”Keskittämisen sijaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta” (HS 23.4.2016)

Fimean riitasointuja

Reilu viikko sitten Fimean johto sekä eteläiset poliitikot saivat sen mitä halusivat: uusimmassa selvityksessä suositetaan, että viraston pääpiste olisi järkevää pitää Helsingissä. Asenteellinen selvitys on varsin tylyä luettavaa.

Fimea jää Helsinkiin

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän asettama selvitysryhmä on tänään julkaissut mietintönsä. Tässä "Fimean alueellistamisen jatkoselvitysryhmän loppuraportissa" päädytään, vihdoin, siihen ainoaan oikeaan ratkaisuun. Pääosa Fimean toiminnasta jää Helsinkiin ja jokin osa jää Kuopioon. Näinhän asiat ovat olleet koko tämän alueellistamisseikkailun ajankin.

Fimean alueellistamisvatulointiin piste

 

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamishanke on kompuroinut alusta saakka eikä hankkeen tulevaisuus näytä yhtään valoisammalta. En ole alun perinkään pitänyt Fimean alueellistamista viisaana. Olennaista on saada vihdoin päätökseen prosessi, joka ei ole ollut eduksi kenellekään. Fimean osalta tosiasiat puhuvat alueellistamispäätöksestä luopumisen puolesta.

Koko maakuntakenttä eheytyy

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa esitetty maakuntiin pohjautuva sote-malli luo mahdollisuuksia alueiden Suomen uudelle tulemiselle. Luonnolliset, maakuntien kokoiset sote-alueet pitävät palvelut riittävän lähellä ja turvaavat päätöksenteon säilymisen lähellä kansalaisia.

Maakuntavaltuustoon vaaleilla valitut edustajat ovat vastuussa ennen kaikkea äänestäjilleen. Todennäköisesti kuntavaalien yhteydessä järjestettävien maakuntavaalien haasteeksi nousee äänestysprosentin uskottavuus. Uudistuksessa on pidettävä huoli siitä, että maakuntavaltuustolla on aitoa päätösvaltaa.

Alueellistamisen paikka ei ole jäähyllä - päinvastoin

Helsingin sanomien pääkirjoitustoimittaja kirjoitti eilen alueellistamisesta pitäen sitä lähtökohtaisesti huonona ratkaisuna. Kirjoituksen läpi paistoi valitettavan tutuksi tullut, eteläsuomalainen näkökulma, jossa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen Suomi nähdään lähestulkoon pelkkänä rasitteena, eikä sen kehittämiseen tämän näkökannan mukaan kannata suunnata valtion resursseja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä