Politiikan viidakkokirja Pohdintaa yhteiskunnasta ja asiaa tavan ihmisen elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Suostumus2018

Ein on oltava aina ei – myös juridisesti

Voin kritisoida mediaa sen arvovalinnoista, mitä se päättää julkaista, ja mitä jättää julkaisematta. Voin kritisoida sinua tai minua siitä, mihin käytän sekä aikaani että mielenkiintoani, ja mihin jätän käyttämättä. Voin kritisoida koko yhteiskuntaa, ja siinä eläviä ihmisiä yhteiskuntavastuusta tai pikemminkin yhteiskuntavastuuden puutteesta. Mutta en tee sitä nyt, sillä ymmärrän, että moni ongelma yhteiskunnassa on näkymätön niin kauan kuin olet itse sen keskiössä: oikeusvaltion oikeusjärjestelmässä, joka ei anna oikeutta.

 

Raiskauksen määritelmä suostumusperustaiseksi - Suostumus2018

Kansalaisaloite raiskauksen tunnusmerkistön muuttamisesta rikoslaissa rikoksen uhrin suostumuksen puutetta painottavaksi on vielä kolme ja  puoli kuukautta avoinna aloitteen kannattajille allekirjoitettavaksi. Kesäkuulla virille laitettu aloite on kerännyt tähän mennessä lähes 30 000 kannatusallekirjoitusta, joten  aloitteen eteenpäin viemiselle  vaadittu 50 000:n kannattajan tavoite on realistinen. 

Järjestöt haluavat kieltää seksin sairailta ja vammaisilta

Tällaista lakimuutosta ovat ilmoittaneet kannattavansa Amnesty Internationalin Suomen osasto, #dammenbrister-kampanja, Feministinen ajatushautomo Hattu, Fem-R, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Naisasialiitto Unioni, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Naisten linja, Monika-Naiset liitto, Regnbågsankan, Suomen UN Women ja Tampereen yliopiston ylioppilaskunta.

Ilman suostumusta ei ole seksiä

Jokaisella ihmisellä tulisi olla seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Tästä huolimatta laki määrittelee raiskauksen käytetyn väkivallan tai sen uhkan kautta sen sijaan, että raiskaus määriteltäisiin suostumuksen puutteen kautta. Tosiasia kuitenkin on, että suurin osa raiskauksen uhreista lamaantuu tai pelkää liikaa kyetäksensä vastustamaan tekijää.

Seksin kuluttajansuojalaki - Ulinaa Suostumus 2018 -aloitteesta

Minä en halua. En vain halua, mutta pakko kai se on. Viimeksi puolustin Kärkkäistä ja nyt ilmeisesti joudun puolustamaan Tinderin panopoikia. Rakastaisin jos saisin istua toisella puolen pöytää osoitellen sormella, koska ovathan nämä ihmisryhmät hölmöjä. Lähdin kuitenkin myöhässä tähän politiikkaan ja ainoa paikka mikä oli jäljellä oli paholaisen asianajaja, joten taas siis mennään. #Metoo-kampanjointi on nostanut esille Suostumus2018-aloitteen [1], jolla pyritään tekemään ajanhengessä nopeasti kauaskantoisia päätöksiä.

Islanti taas tasa-arvon edistämisen etulinjassa

Islannin parlamentti hyväksyi jo viikko sitten uuden suostumuksen puutetta painottavan ja samalla seksuaalista itsemääräämisoikeutta kunnioittavamman raiskauksen tunnusmerkistön rikoslakiin.

Lakiuudistusta aktiivisesti eteenpäin vienyt  reformipuolueen edustaja Jón Steindór Valdimarsson  toteaa lehdistölle antamassaan haastattelussa olevansa tyytyväinen uudistukseen - uusi laki on ymmärrettävä ja se antaa selkeän kuvan raiskauksen olemuksesta :

 

Mielenkiintoinen uutinen Ahvenanmaalta

 

 

Ahvenanmaalla ilmestyvän Ålands Nyheter -sanomalehden toimitus on koonnut tilastotietoa kymmenen viimeisimmän vuoden aikana Ahvenanmaan käräjäoikeudessa käsitellyistä seksuaalirikoksista ja niistä langetetuista tuomioista.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä